1. Anasayfa
  2. Sağlıklı Yaşam

Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Gerekir?

Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Gerekir?
0

Yazı İçeriği

Katarakt ameliyatı belirli bir evreden sonra hastaların görmede bozukluğu sonucunda ileri düzeyde ise hataların katarakt ameliyatı olması gerekir. Bu ameliyat sayesinde hastalar eski göz sağlığına daha kısa sürede ulaşır.

Katarakt tedavisi nedir?

Göz bebeğinin arkasında bulunan doğal merceğin saydamlığı zamanla bozulmasına katarakt denmektedir. Katarakt ameliyatı ile birçok hasta görme netliği kazanmıştır.

Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Gerekir? Kimler Olmalıdır?

Katarakt belirtileri çıktığı an hiç zaman kaybetmeden ameliyat olması gerekmektedir. Hastanın ve doktorun ortak kararından sonra ameliyat gerçekleştirilmektedir. Görme duyusu %60 a düştüğünde katarakt ameliyatı yapılması uygundur. Orta yaş kesimlerinde 45 yaş üstü insanlarda katarak başlangıcı görülmektedir.

Katarakt Nasıl Oluşur? Belirtileri Nelerdir?

Göz bebeğinin arkasında göz merceği bulunmaktadır. Bu doğal merceğimiz ilerleyen yaşlarla saydamlığını kaybetmektedir. Görmeyi tamamen etkilemez, ancak göz bebeğinin tamamını kaplamamasıdır. Renklerde matlaşma ve görme duyusu kalitesi azalmaktadır. Işığa hassasiyet, güneşten etkilenme, gece görme sıkıntısı, uzağı seçememe şikayetleri katarakt belirtileri arasında yer almaktadır.

Katarakt Türleri Nelerdir?

Hastalarda görülen pek çok katarakt türleri vardır. Bunlardan bazıları; Yaşa bağlı kataraktı, ikincil katarakt, doğumsal katarakt, presenil ( juvenil) katarakt, travmatik katarakt ve komplike katarakt olarak meydana gelmektedir. Bu belirtiler sonucunda hastalara katarakt ameliyatı uygulanarak tedavi edilir.

Akıllı Lens Nedir?

Akıllı lenseler uzağı veya yakını görmeyen kişilerin gözlük yerine kullandıkları üç odaklı lenslere verilen isimdir. Akıllı lens sayesinde hastalar uzağı veya yakını kolaylıkla görülür.

Akıllı Lenslere Neden İhtiyaç Duyulur?

Günümüz insanların gözlük yerine akıllı lens tercih etmektedirler. Bu lensler sayesinde kişiler kolaylıkla okuma, yazma gibi işlemlerini gözlüğe ihtiyaç duymadan kullanabilirler.

Çok Odaklı Göz İçi Lens Çeşitleri Nelerdir?

Göz hastalığı giderek düşmektedir. Bunların yanında ise göz içi odak lensler giderek çeşitlenmektedir. Bunların başında monofokal lensler, bifokal lensler ve multifokal lenslerdir. Bunlar özelliklerine göre değişikliği gösterdiği için doktorun verdiği duruma bağlı olarak hastaya verilir.

Akıllı Lens Operasyonu Nasıl Gerçekleşir?

Hastaların kataraktı olması sebebiyle ameliyat esnasında çok odaklı lensin koyulmasıdır. Hastaların gözlük ihtiyacını ortadan kaldırmış olmasıdır. Akıllı lens ameliyatında her bir işlem 10 dakika sürmektedir. Göz damlası ile gözün uyuşması sağlanır. Acı ve ağrı hissetmemektedirler. Gözün içindeki lensin yuvasına göz içi mercekler takılmaktadır. Bir gün göz bantlanır. Ertesi gün bandajlar alınmaktadır. Hasta banttan sonra görmeye başlar.

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Doktorun yazdığı reçetedeki göz damlalarının aynı saatte damlatılmasına özen gösterilmelidir. Bir hafta su temas etmemelidir. Yüz üstü yatılmamalıdır. 10 gün sonra doktor kontrolüne gittikten sonra rutin kontrol başlanmalıdır. Hasta 3 gün sonra günlük yaşamına dönebilir.

Akıllı Lenslerin Avantajları Nelerdir?

Akıllı lens operasyonu 10 dakika sürmektedir. Hastalar operasyon da hiçbir ağrı ve acı hissetmemektedir. Göz numaraların da ilerleme olmaz. Bu lensler sayesinde görme duyusu eskisine nazaran gelişmektedir.

Hastaneye yatışına gerek yoktur. Bu lensler ileri derecede göz numaraları olan hastaların hiçbir şekilde düzelemeyecek göz rahatsızlıklarının önüne geçerek görmelerinde ciddi artış gözlenmektedir.

Akıllı Lens Fiyatları

Hastaların göz problemleri baz alınarak fiyat belirlenmektedir. Ayrıca akıllı lens kalite bakımından diğer akıllı lenslerden ayrılmakta olup, hastaların göz yapılarına göre değişkenlik göstermektedir.

Retina Dekolmanının Nedenleri Nelerdir?

Retina dekolmanı, hastaların yüksek miyop, yaşın ilerlemesi, aileden gelen genetik rahatsızlık, göz ameliyatı geçirmiş olmaları ve yaralanma gibi nedenler bulunmaktadır.

Retina yırtığı ve dekolmanı nasıl teşhis edilir?

Göz damlaları damlatılır ve retinayı incelemek için özel alet kullanılır. Böylece retina yırtığı tespit edilir. Göz bebeğini oluşturduğu boşluktan gözün içi tamamen gözükmekte olup doktor tarafından gözler incelenmektedir.

Retina Dekolmanı İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Miyop olma, ciddi göz travmaları, glokom tedavisi, katarakt, genetik aile öyküsü gibi belirtiler retina dekolmanı için en bariz görülen risk faktörlerindendir. Bu belirtileri olan hastalar uzman doktorlarla görüşerek tedavi sürecinde başlamalarında fayda vardır.

Retina Yırtığı ve Dekolmanı Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavisi 2 çeşit olup birincisi poliklinik ortamda kolayca lazer ile yırtık tedavisi yapılmaktadır. İkincisi tedavi ise retina dekolmanı çeşidine göre cerrahi tedavi gerektirecek olan hastaların göz problemlerine göre değişkenlik göstermesidir. Göz içine gaz verilmesi, çökertme tedavisi, vitrektomi ameliyatı olarak değişmektedir.

  • 0
    mutlu
    Mutlu
  • 0
    _zg_n
    Üzgün
  • 0
    _a_k_n
    Şaşkın
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    k_zg_n_m_
    Kızgınım!

Site kurucusu- Herkes gibi sen de özgürce paylaşcan....

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir